NIEUWS

Hoewel je je boekhouding kunt uitbesteden aan een administratiekantoor of zelf kunt doen, biedt een boekhouder veel voordelen. Zelf je boekhouding doen geeft je meer controle en inzicht in je financiële situatie, maar er zijn bepaalde situaties waarin een boekhouder van onschatbare waarde kan zijn. Hier zijn zes redenen waarom het handig kan zijn om een boekhouder in te schakelen:

  1. Juiste inrichting van de administratie bij de start

Bij het opzetten van je administratie kan een boekhouder, belastingadviseur of accountant je helpen om alles correct in te richten. Een goed ingerichte boekhouding, inclusief juiste categorieën en richtlijnen, kan veel correcties achteraf voorkomen. Een boekhouder die je bedrijf en werkwijze begrijpt, kan waardevolle adviezen en feedback geven die aansluiten bij jouw manier van werken.

  1. Uitbesteden van de salarisadministratie

Als je personeel hebt, is het verstandig om de salarisadministratie uit te besteden. De regelgeving rondom salarisadministratie is complex en veel administratiekantoren besteden dit zelfs uit aan gespecialiseerde bedrijven. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde delen zelf te doen, zoals het invoeren van nieuwe medewerkers, of om de volledige salarisadministratie uit te besteden.

  1. Periodieke controle van de administratie

Een boekhouder die periodiek je administratie controleert (maandelijks, per kwartaal of jaarlijks), zorgt ervoor dat je boekhouding in orde is. Bovendien kan hij je wijzen op fouten en je leren hoe je deze in de toekomst kunt vermijden. Speciale boekingen zoals afschrijvingen en het afsluiten van een boekjaar kun je ook aan je boekhouder overlaten.

  1. Officiële jaarcijfers voor de bank

Je kunt zelf de jaarrekening, deponeringen en diverse aangiften doen, maar een boekhouder kan deze documenten opstellen op een manier die door banken geaccepteerd wordt bij het aanvragen van een hypotheek of bedrijfsfinanciering. Sommige banken accepteren alleen documenten van kantoren met een keurmerk, zoals de NOAB.

  1. Kennis van belastingregelingen

Hoewel je misschien de grote lijnen van de belastingwetten kent, zijn deze vaak complex en vatbaar voor verschillende interpretaties. Een boekhouder kan ervoor zorgen dat je geen belastingregelingen over het hoofd ziet of verkeerd toepast. Veelgemaakte fouten zijn bijvoorbeeld het onterecht toepassen van de kleine ondernemersregeling voor een B.V. of het niet claimen van investeringsaftrek bij grote investeringen.

  1. Sparringpartner voor financiële zaken

Een boekhouder kan fungeren als jouw sparringpartner en waardevolle adviezen geven. Hij heeft ervaring met veel verschillende bedrijven en weet waar potentiële valkuilen liggen. Of het nu gaat om de keuze om je auto op de zaak te zetten of privé te houden, of om toekomstgerichte zaken zoals pensioenplanning, een goede boekhouder denkt met je mee.