WETTEN & REGELS

Vanaf 1 april 2020 krijg je te maken met nieuwe wetten en regels. Wil jij weten wat er verandert en welke wetswijzigingen voor jou van belang zijn? De belangrijkste wetswijzigingen op een rij.

  1. Beroepseisen rij-instructeurs aangepast
  2. Verklaring omtrent gedrag verplicht voor rij-instructeur
  3. Extra accijnsverhoging sigaretten en shag
  4. Handhaving verbod rookruimten in de horeca
  5. Meldplicht buitenlandse werkgevers en zelfstandigen
  6. Compensatie werkgever voor transitievergoeding langdurig zieken

1. Beroepseisen rij-instructeurs aangepast

Voldoen aan de praktijkbeoordelingseis van de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM) wordt makkelijker. In plaats van 2 keer per 5 jaar, hoeven rij-instructeurs nog maar 1 keer per 5 jaar een praktijkbegeleiding te doen. Zak je voor de test? Dan mag je deze 2 keer herkansen. Is je beoordeling dan nog steeds onvoldoende, maar voldoe je wel aan de voorwaarden? Dan verlies je de WRM-bevoegdheid niet, maar wordt deze met 6 maanden verlengd. Deze tijd gebruik je om een aantal bijlessen te volgen en opnieuw een praktijkbegeleiding te doen. Als de praktijkbeoordeling dan voldoende is, krijg je weer een bevoegdheid voor 5 jaar.

2. VOG verplicht voor rij-instructeur

Vanaf 1 april moeten rij-instructeurs een geldige, originele Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) aanleveren om hun bevoegdheidspas met 5 jaar te verlengen. Doe dit op tijd, want je VOG moet je indienen voordat je bevoegdheid verloopt. Als de VOG te laat is, wordt de bevoegdheid niet verlengd. Je bevoegdheid is dan alleen terug te krijgen door het volgen van een opleidingstraject, het zogenaamde (nieuwe) herintrederstraject.

3. Extra accijnsverhoging sigaretten en shag

Na de accijnsverhoging van 1 januari 2020, gaan de accijnzen op sigaretten en shag per 1 april 2020 opnieuw omhoog. Voor een pakje van 20 sigaretten betaal je vanaf april 1 euro meer en voor een pakje shag 2,5 euro meer.

4. Handhaving verbod rookruimten in de horeca

Rookruimten in de horeca zijn sinds september 2019 verboden. Vanaf 1 april 2020 handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dit verbod op rookruimten actief. Gebruik de tijd tot 1 april om de noodzakelijke aanpassingen te doen en om afspraken met de gemeente te maken over overlast van rokers op straat. Blijkt bij controle dat er in jouw horecaonderneming wordt gerookt op plaatsen waar dat niet mag? Dan krijg je hiervoor een boete.

5. Meldplicht buitenlandse werkgevers en zelfstandigen

Sinds 1 maart geldt een meldplicht voor werkgevers en zelfstandig ondernemers uit specifieke sectoren uit de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland, die tijdelijk in Nederland werken. Bij het online meldloket geef je onder meer de aard van de werkzaamheden aan, de periode waarin deze werkzaamheden worden verricht en het aantal (gedetacheerde) werknemers.
De EER bestaat uit alle EU-lidstaten en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

6. Compensatie werkgever voor transitievergoeding langdurig zieken

Als je een werknemer na langdurige ziekte ontslaat, betaal je de wettelijke transitievergoeding. Vanaf 1 april krijg je hiervoor als werkgever compensatie van het UWV. De compensatie vraag je digitaal aan. Je moet daarbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen en de benodigde bewijsstukken aanleveren. De maatregel geldt voor op of na 1 juli 2015 betaalde transitievergoedingen.

Alle wetswijzigingen en nieuwe regels

Wil je meer weten over aankomende wetswijzigingen? Download de NieuweWetten-app of bekijk alle wetswijzigingen en nieuwe regels op Ondernemersplein.nl.

Wetswijzigingen vanaf 1 januari 2020

Wil jij weten wat er eerder dit jaar veranderde? De belangrijkste wetswijzigingen vanaf 1 januari 2020 voor starters, zzp’ers en het mkb.Wetten en regels voor ondernemers, altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jou van belang zijn.

BRON: KVK.NL