Startersinformatie

Pap Team helpt u graag bij het opstarten van uw bedrijfsadministratie. Uiteraard in nauw overleg met u als ondernemer. Wilt u zich liever helemaal concentreren op uw onderneming? Dan kunt u zelfs de hele administratie aan ons uitbesteden.

Pap Team regelt uw boekhouding, debiteuren- en crediteurenadministratie, salaris- en personeelsadministratie en alle zaken omtrent belastingaangiften en jaarrekeningen.

Starten van een bedrijf

Bij het starten van een eigen bedrijf moet er een keuze worden gemaakt voor een Rechtsvorm. De rechtsvorm is de juridische vorm waarin een bedrijf is gegoten. De keuze is belangrijk aangezien er grote verschillen zijn: zowel voor de belastingdienst als wat betreft aansprakelijkheid.

Bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK) van het bedrijf wordt vastgelegd welke rechtsvorm je kiest. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is niet verplicht, er zitten voordelen en nadelen vast aan een inschrijving bij de KVK. Tijdens het inschrijvingsgesprek word je geholpen bij de keuze, maar het is goed om van te voren op de hoogte te zijn over de verschillende mogelijkheden.

Hoe kies ik de juiste rechtsvorm?

De keuze voor een rechtsvorm hangt van meerdere zaken af: hoe risicovol is de onderneming? Is er een groot risico, dan is de eenmanszaak waarschijnlijk niet de meest verstandige keuze aangezien de eigenaar volledig aansprakelijk is, ook met zijn privévermogen. In dat geval is een BV is waarschijnlijk verstandiger.

Ook is het van belang hoeveel winst er gemaakt wordt met de onderneming. Door de fiscale voordelen die gelden bij een eenmanszaak, is het bij een lage winst belasting technisch aantrekkelijker om te kiezen voor de eenmanszaak. Wordt de winst echter hoog genoeg (ongeveer boven de 150.000) dan wegen de voordelen van de eenmanszaak niet meer op tegen de lagere vennootschapsbelasting die geldt bij de BV.

Ondernemersplan

Wanneer je besluit om te starten met een eigen bedrijf, heb je een bepaald idee in je hoofd. Voor een goed idee tot een goed bedrijf kan uitgroeien, is het aan te raden om je bedrijfsplan –dat in je hoofd fantastisch is– uit te schrijven op papier.

Niet alleen is dit handig voor jezelf, omdat je abstracte ideeën concreet moet maken en je kernactiviteiten moet benoemen. Maar een ondernemerplan is zelfs noodzakelijk, wanneer je externe financiering (startkapitaal) nodig hebt. Het ondernemersplan moet een goed doordacht plan zijn, onderbouwd met een marktonderzoek. Dit is nodig om financiers te overtuigen waarom zij vertrouwen in jouw bedrijf moeten hebben.

Marktonderzoek

Marktonderzoek kun je eigenlijk niet los zien van het ondernemersplan. Met marktonderzoek zoek je uit of je plan daadwerkelijk winstgevend zal zijn. Vaak moet er bij het opstarten van een bedrijf geïnvesteerd worden, en zijn hiervoor externe geldschieters nodig. Je wilt alleen een lening aangaan, wanneer je ervan overtuigd bent dat de kans op winst groot is. Het marktonderzoek is ook voor banken en investeerders een belangrijk onderdeel van het ondernemersplan, zorg dus dat deze goed op elkaar aansluiten. Bij marktonderzoek zijn de belangrijkste vragen die je moet kunnen beantwoorden:

  • Hoe is de concurrentie binnen jouw niche?
  • Hoe verschilt jouw bedrijf(splan) van de concurrentie, m.a.w. wat voeg jij voor de klant toe?
  • Hoe groot is je beoogde afzetmarkt, oftewel hoeveel klanten zijn er voor jouw product/dienst?

Bent u geïnteresseerd in de diensten van Pap Team?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op, dan bekijken we samen uw mogelijkheden.